Skip to content

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΕΞ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΕΛΑΣΗΣ

Η αστυνομία στοχοποιεί άτομα που εργάζονται στο σεξ και είναι μετανάστες/τριες, προκειμένου να τα συλλάβει και να τα απελάσει. Οι πληροφορίες εδώ βασίζονται στις εμπειρίες γυναικών από το δίκτυο της κολεκτίβας ECP – τι υπέφεραν οι γυναίκες καθώς και τους τρόπους με τους οποίους υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους.

 Αφορά κυρίως μετανάστες/τριες της ΕΕ ή άλλα άτομα με νομική κατάσταση μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν δεν έχεις νομική κατάσταση, έχεις το δικαίωμα να υποβάλεις αίτηση διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων ή για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για βοήθεια, ανάτρεξε στον οδηγό αυτοβοήθειας Νομική δράση για τις γυναίκες: legalactionforwomen .net.

Εδώ περιέχονται συμπληρωματικές πληροφορίες για το φυλλάδιο «Μάθε τα δικαιώματά σου» (που διατίθεται στο prostitutescollective.net), το οποίο περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων στο σεξ σε περίπτωση σταματημού και ψαξίματος, επιδρομών, συλλήψεων, κατηγοριών για soliciting και διαχείριση οίκου ανοχής, «προειδοποιήσεων περί πορνείας», αστικών εντολών, κατάσχεσης των χρημάτων σου από την αστυνομία, καθώς και βοήθεια εάν σε απειλούν ή σου έχουν επιτεθεί.

ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ:

Έχεις το δικαίωμα να μην απαντήσεις σε ερωτήσεις από λειτουργούς μετανάστευσης ή να μην τους δείξεις την ταυτότητά σου εάν σε σταματήσουν στο δρόμο ή έρθουν στο χώρο εργασίας σου. Μπορείς να φύγεις / να απομακρυνθείς. Έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις να σου δείξουν την ταυτότητά τους και να σου εξηγήσουν γιατί σε σταματούν. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να σε σταματήσουν με αιτία απλά την εμφάνισή σου.

ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ:

Οι νόμοι για την καταπολέμηση του trafficking και της σύγχρονης δουλείας χρησιμοποιούνται για να αιτιολογήσουν επιδρομές στις εγκαταστάσεις των ατόμων που εργάζονται στο σεξ, ειδικά όταν εργάζονται μετανάστες/στριες. Μην αφήσεις την αστυνομία να μπει χωρίς ένταλμα. (Η αστυνομία δεν χρειάζεται ένταλμα αν ακούσει φωνές για βοήθεια ή αν κυνηγάει κάποιον, αλλά αν δεν έχει ένταλμα, ζήτησε να μάθεις γιατί εισέβαλαν μέσα). Γράψε τα ονόματα και τους αριθμούς όλων των αστυνομικών. Παρακολούθησέ τους καθώς ψάχνουν· μην τους αφήσεις να σε βιντεοσκοπήσουν ή να σε τραβήξουν φωτογραφίες – δες αν φοράνε πάνω τους κάμερα. Τράβηξε φωτογραφία και επέμεινε να σου δώσουν απόδειξη για οτιδήποτε παίρνουν συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων, καθώς μετρητά κι άλλα αντικείμενα μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια επιδρομών. Έχεις το δικαίωμα να τους καταγράψεις ή να τους βιντεοσκοπήσεις. Μην υπογράψεις τίποτα που δεν καταλαβαίνεις.

ΣΥΛΛΗΨΗ:

Έχεις το δικαίωμα να έχεις δικηγόρο και μπορείς να ζητήσεις να ενημερώσουν κάποιον για το πού βρίσκεσαι. Δεν χρειάζεται να πεις τίποτα, ειδικά αν δεν καταλαβαίνεις για ποιο λόγο σε κατηγορούν.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ:

Η αστυνομία σταματά γυναίκες στους δρόμους, παίρνει τα διαβατήρια ή τις ταυτότητές τους και αρνείται να τους τα επιστρέψει, εκτός εάν οι γυναίκες παρουσιάσουν εισιτήριο για επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Έχεις το δικαίωμα να αρνηθείς να τους δώσεις αυτά τα έγγραφα. Ορισμένοι αστυνομικοί ενεργούν παράνομα ή κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους, ζητώντας, για παράδειγμα, τσάμπα σεξ, κλέβοντας χρήματα ή με το να συμπεριφέρονται ρατσιστικά ή / και βίαια. Μην το ανεχτείς. Έλα σε επαφή μαζί μας. Πρέπει να μπει ένα τέλος στους διεφθαρμένους αστυνομικούς.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΑΣΗ:

Είναι γνωστό πως η αστυνομία ή οι λειτουργοί μετανάστευσης λένε ότι η πορνεία δεν είναι «νόμιμη δουλειά» και δεν έχεις δικαίωμα να είσαι εδώ. Ωστόσο, μπορείς να το αμφισβητήσεις με δικαστικά προηγούμενα (Ιανουάριος, 2001) που βρήκαμε και λένε ότι τα άτομα που εργάζονται στο σεξ για τον εαυτό τους είναι «αυτοαπασχολούμενα»· ότι η πορνεία (η οποία από μόνη της δεν είναι παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο) είναι μια «οικονομική δραστηριότητα» και επομένως τα άτομα που εργάζονται στο σεξ δικαιούνται να εισέλθουν και να διαμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ή Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

με το επιχείρημα ότι η παρουσία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο «δεν ευνοεί το δημόσιο συμφέρον». Η αστυνομία έχει σταματήσει στο αεροδρόμιο μετανάστριες από την ΕΕ που είναι εργαζόμενες στο σεξ, και της έχει στείλει πίσω και / ή της συλλαμβάνει επανειλημμένα, χαρακτηρίζοντάς τες «επίμονους παραβάτες»· η αστυνομία έπειτα το χρησιμοποιεί αυτό για να τις απελάσει. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό να καταπολεμήσεις κάθε κατηγορία και να μην δηλώσεις ένοχος/η για κάτι που δεν έκανες. Αν σε απειλήσουν με απομάκρυνση, έχεις το δικαίωμα να ασκήσεις έφεση και να υποστηρίξεις ότι δεν απειλείς τη «δημόσια τάξη» και ότι η απομάκρυνση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά σου, και ιδίως το δικαίωμά σου στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή. Εάν αποκλειστείς, δηλαδή δεν σου επιτραπεί να εισέλθεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθείς να έχεις το δικαίωμα να ασκήσεις έφεση, αλλά πρέπει να το κάνεις από τη χώρα σου.

 ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

που οδήγησε σε ποινή φυλάκισης άνω των 12 μηνών, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει μεγαλύτερη εξουσία για να σε απομακρύνει. Έχεις το δικαίωμα να ασκήσεις έφεση για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως το δικαίωμά σου για ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕΣΤΏΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Αν είσαι πολίτης της ΕΕ ή αν δεν είσαι αλλά μέλος της οικογένειάς σου είναι, έχεις δικαίωμα να υποβάλεις αίτηση στο πλαίσιο του Προγράμματος εγκατάστασης ΕΕ, ώστε να συνεχίσεις να διαμένεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχεις το δικαίωμα να υποβάλεις αίτηση για αριθμό Εθνικής Ασφάλισης (National Insurance number) εάν είσαι στο Ηνωμένο Βασίλειο και σκοπεύεις να εργαστείς, να υποβάλεις αίτηση για φοιτητικό δάνειο ή να ζητήσεις επιδόματα. Το να έχεις αριθμό Εθνικής Ασφάλισης μπορεί να σε προστατέψει από τις προσπάθειες να σε απελάσουν. Πρέπει να δηλώσεις ποινικές καταδίκες (αλλά όχι αδικήματα που έχουν διαγραφεί από το ποινικό μητρώο, προειδοποιήσεις ή αστικές εντολές) όταν υποβάλεις αίτηση, και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να σου αρνηθούν το αίτημα ανεξάρτητα από το πόσο καιρό έχεις ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν φυλακίστηκες για περισσότερο από 12 μήνες ή εάν τα τελευταία τρία χρόνια έχεις τρεις ή περισσότερες καταδίκες.

TRAFFICKING/ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ:

Οι περισσότεροι θεωρούν πως trafficking είναι το να φέρεις στη χώρα ένα άτομο με τη βία και να το εξαναγκάσεις να δουλεύει. Στην πραγματικότητα, όποιος βοηθά ένα άτομο που εργάζεται στο σεξ να ταξιδέψει, μπορεί να του ασκηθεί δίωξη για trafficking καθώς η πορνεία αντιμετωπίζεται διαφορετικά από άλλες εργασίες – ως εκμετάλλευση. Τα άτομα που εργάζονται στο σεξ έχουν πολεμήσει αυτές τις κατηγορίες κι έχουν βοηθήσει άλλα άτομα να ξεφύγουν από τη βία, αλλά οι νόμοι το κάνουν δύσκολο.

Η κολεκτίβα ECP είναι ένα δίκτυο εργαζομένων στο σεξ, κυρίως γυναικών, που δουλεύουν τόσο στους δρόμους όσο και στο σπίτι. Κάνουμε εκστρατεία για την αποποινικοποίηση και την ασφάλεια, και δουλεύουμε με εργαζόμενους στο σεξ που υπερασπίζονται τον εαυτό τους ενάντια σε ποινικές κατηγορίες. Αγωνιζόμαστε επίσης για χρήματα και άλλους πόρους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αφήσουμε την πορνεία εάν και όταν το θελήσουμε.

ecp@prostitutescollective.net / 020 7482 2496 / Prostitutescollective.net / @ProstitutesColl