Skip to content

CUNOAȘTE-ȚI DREPTURILE – UN GHID PENTRU LUCRĂTORI SEXUALI

*This translations was kindly done by professionals and hasn’t been checked by sex workers yet. Watch this space!

Este legal să fii lucrător sexual în Regatul Unit. . . dar lucrul împreună cu un client și, practic, orice trebuie să faci pentru a contacta un client, este ilegal.  

AI NEVOIE SĂ ȘTII DESPRE:

Raiduri ale poliției și autorităților pentru imigrare, ademenire, „avertismente pentru prostituate”, hotărâri civile, ce să faci dacă tu sau o persoană cunoscută este amenințată sau atacată, lucrezi cu alte femei, poliția îți confiscă banii, clienții tăi încalcă legea?

Această broșură despre drepturi își propune să se asigure că lucrătorii sexuali, indiferent unde lucrează, cunosc legea, cum să se protejeze de arestare, cum să se apere dacă sunt acuzați și unde să obțină ajutor. De asemenea, făcând public cât de dure și nedrepte sunt legile și cum ne subminează ele siguranța, sperăm să construim sprijin pentru dezincriminarea prostituției.

—————————————————————————————-

OPRIRE ȘI PERCHEZIȚIE:

Poliția îți poate lua amprentele la fața locului dacă suspectează că ai comis o infracțiune și te poate percheziționa pe stradă dacă suspectează că este posibil să comiți o infracțiune sau, de exemplu, că ai asupra ta droguri ilegale. 

Nu ai obligația să îți dai numele și adresa decât dacă există suspiciunea de comportament antisocial, dacă ești la volan sau dacă vor să te cheme în instanță pentru o infracțiune. Poți folosi orice nume dorești, dacă acest lucru nu are un scop ilegal. Nu ai obligația să răspunzi la întrebările poliției. Obține numele și numărul ofițerilor – vei avea nevoie de acestea dacă vei dori să faci o plângere.

AVERTISMENTE/VAGABONDAJ ȘI ADEMENIRE:

Trebuie să ți se dea un „avertisment pentru prostituată” de două ori, în două ocazii separate, înainte de a putea fi acuzat(ă) de vagabondaj și ademenire. „Avertismentele pentru prostituată” sunt diferite de avertismentele penale. NU pleda vinovat dacă ești arestat(ă) atunci când nu lucrezi.

HOTĂRÂRI CIVILE:

Hotărârile privind comportamentul penal, ordinele pentru „prevenirea comportamentului antisocial”, ordinele de protecție a spațiului public. . . sunt folosite împotriva lucrătorilor sexuali pe stradă pentru a opri, chipurile, anumite comportamente sau pentru a interzice accesul persoanelor într-o zonă. Deseori sunt folosite dovezi circumstanțiale, ofițerii de poliție declarând ceea ce le-au spus persoane anonime.

Încălcarea unora dintre aceste ordine constituie infracțiuni. În unele cazuri, poți obține asistență juridică pentru a le contesta. „Ordine de consiliere și sprijin” sunt emise în locul unei amenzi pentru vagabondaj și ademenire, dar dacă le încalci poți fi arestat(ă), reținut(ă) pentru 72 de ore, trimis(ă) înapoi în instanță și amendat(ă).

ORDIN DE ÎNCHIDERE:

Dacă este emisă o notificare de închidere pentru locuința ta/spațiul tău de lucru, oricine are un „interes” în legătură cu spațiul se poate opune. Ai la dispoziție doar 48 de ore pentru a face asta, dar poți merge în instanță și poți cere o amânare pentru a-ți pregăti cauza. Femeile au câștigat contestând probele poliției. Ordinele au un termen de trei luni. 

MENȚINEREA CASELOR DE TOLERANȚĂ:

Dacă lucrezi cu altcineva într-un apartament, poți fi acuzat(ă) de conducerea unei case de toleranță, chiar dacă nu sunteți acolo în același timp. Poliția trebuie să demonstreze că mai mult de o persoană presta servicii sexuale pentru bani. Nu ai obligația să lași poliția să intre fără un mandat. „Vizitele umanitare” sunt adesea folosite pentru a aduna probe împotriva ta. Obține numele și numerele ofițerilor de poliție.

Munca prin rotație, meniuri de servicii sexuale, numele tău pe facturi, texte, toate acestea pot fi folosite pentru a te incrimina. Unele femei au fost găsite nevinovate arătând că apartamentul era folosit în mod colectiv pentru siguranță. Un proprietar poate închiria spațiul unui singur lucrător sexual, dar nu și dacă știe că va fi folosit ca bordel. Nu poți subînchiria apartamentul tău altei persoane care este implicată în „prostituție în mod curent”.

CONTROLUL PROSTITUȚIEI: 

Această acuzație poate fi folosită împotriva femeilor care lucrează împreună. Închirierea spațiilor, organizarea muncii prin rotație, angajarea și concedierea (chiar dacă nu există nicio coerciție), toate acestea pot fi folosite ca dovezi pentru a te incrimina.

SIGURANȚĂ:

Măsurile de siguranță, cum ar fi lucrul împreună cu alte persoane, evitarea zonelor izolate, te pot expune unui risc mai mare de arestare. Dar sunt cruciale pentru siguranța noastră.

RAPORTAREA VIOLENȚEI:

Mulți lucrători sexuali nu raportează violuri sau alte violențe de teamă să nu fie arestați ei înșiși. Te putem ajuta să lupți pentru a obține protecția la care ai dreptul. Cu Women Against Rape, am ajutat doi lucrători sexuali să pună sub acuzare privată un violator în serie – am câștigat, iar acesta a primit o condamnare cu închisoarea de 11 ani.

TRAFIC DE PERSOANE:

Majoritatea oamenilor înțeleg prin traficul de persoane aducerea cu forța în țară și obligarea persoanelor să muncească. De fapt, orice persoană care ajută un lucrător sexual să vină în Regatul Unit sau să călătorească în interiorul țării, mai ales dacă este imigrant, poate fi acuzat de trafic de persoane. Lucrătorii sexuali ajută victimele traficului de persoane să scape, dar legile îngreunează acest lucru.

URMĂRIREA: 

Este infracțiunea care constă în contactarea permanentă a unei persoane într-un mod care o face să se simtă speriată sau hărțuită. Păstrarea unei înregistrări fotografice și scrise a tuturor contactelor va ușura obținerea unei condamnări.

 STRIPPING:

Nu este ilegal să fii stripper, dar o modificare din 2010 a legilor cu privire la licențe a sporit monitorizarea și reglementarea de către management. 

PUBLICITATE:

Legea interzice publicitatea pentru servicii sexuale. Unii lucrători sexuali își fac publicitate ca „escorte”, maseuze etc. Plasarea cărților de vizită în cabinele telefonice este ilegală.

VENITURI DIN INFRACȚIUNI:

Instanțele au puterea de a îngheța conturile bancare și de a-ți confiscă bunurile (casă, mașină) dacă consideră că ești implicat(ă) într-o activitate infracțională. De obicei, această putere este folosită numai după ce ai fost condamnat(ă) pentru o infracțiune – un motiv bun pentru apărarea cauzei. 

CLIENȚI: 

Este ilegală ademenirea pe stradă pentru sex (a face trotuarul). Este ilegal să „plătești pentru sex cu o prostituată în mod forțat și constrâns”. Bărbații pot fi condamnați chiar dacă nu știau că persoana a fost forțată. 

TRIBUNALE ȘI CONDAMNĂRI:

Nu pleda niciodată vinovat pentru ceva ce nu ai făcut. Merită să îți aperi cauza pentru a nu primi o condamnare. Poți obține eliminarea acuzațiilor de vagabondaj și ademenire din dosarul tău, astfel încât acestea să nu fie vizibile atunci când candidezi pentru alte locuri de muncă.  

CAUȚIUNE:

Dacă ești în detenție, poți solicita eliberarea pe cauțiune. Dacă ești acuzat(ă), poți fi „anchetat(ă) în stare de libertate” fără condiții. 

AMENZI:

Dacă ești amendat(ă) ai dreptul să plătești amenda în tranșe, în funcție de veniturile și cheltuielile tale. Dacă întâmpini probleme cu plata, poți cere instanței să modifice amenda sau chiar să soliciți anularea acesteia. Dacă ai fost reținut(ă) în detenție mai mult de 24 de ore, poți solicita ca amenda să fie considerată achitată.

TAXE:

Plata taxelor nu te protejează de urmărire. Funcționarul de la fisc îți poate lua banii, chiar dacă spune că munca ta este ilegală.   

LUPTA ÎMPOTRIVA ACȚIUNILOR ILEGALE ȘI RASISMULUI DIN PARTEA POLIȚIEI:

Unii ofițeri de poliție fac abuz de putere, cerând sex gratuit, furându-ți banii sau fiind violenți. Nu trebuie să accepți aceste lucruri. Contactează-ne. Ofițerii de poliție corupți trebuie opriți.

CĂLĂTORII:

Unele țări, inclusiv SUA, îți pot refuza intrarea dacă suspectează că ești lucrător sexual. Nu le ușura decizia, având cu tine prezervative, haine de lucru, telefon de lucru etc.

—————————————————————————————

Informațiile din această broșură cu privire la drepturi se aplică lucrătorilor sexuali de toate sexele. Dacă ești trans, ar trebui să îți fie recunoscut sexul de către poliție și alte autorități, indiferent ce scrie în documentele tale; nu au dreptul să întrebe dacă ai un Certificat de recunoaștere a sexului.

La fiecare secțiune sunt multe alte lucruri de adăugat, așa că te rugăm să iei legătura cu noi pentru mai multe informații și dacă ai nevoie de ajutor pentru a combate orice nedreptate.

Consultă site-ul nostru web pentru acest ghid în alte limbi și pentru broșura „Cunoaște-ți drepturile împotriva deportării”: prostitutescollective.net

CONTACTEAZĂ-NE

ECP este o rețea de lucrători sexuali, în mare parte femei, care lucrează atât pe stradă, cât și în interior, care fac campanie pentru dezincriminare și siguranță. Luptăm împotriva faptului că suntem tratați ca niște infractori. Am ajutat lucrătorii sexuali să câștige împotriva acuzațiilor de ademenire, menținere și control al caselor de toleranță – ultimele două sunt cel mai des folosite împotriva femeilor care lucrează împreună pentru siguranță. Majoritatea lucrătorilor sexuali sunt mame care fac tot posibilul pentru copiii lor. Facem campanie împotriva reducerilor de austeritate și pentru locuințe și alte resurse de supraviețuire, astfel încât oricare dintre noi să poată părăsi prostituția dacă și atunci când vrem. 

English Collective of Prostitutes

Crossroads Women’s Centre, 25 Wolsey Mews, Kentish Town, Londra NW5 2DX

Tel: 020 7482 2496

E-mail: ecp@prostitutescollective.net