Skip to content

ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ – ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΕΞ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εργασία στο σεξ είναι νόμιμη… ωστόσο είναι παράνομο να δουλεύεις μαζί με άλλα άτομα καθώς επίσης ό,τι έχει να κάνει με την επικοινωνία σου με τον πελάτη.

ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ:

Τις αστυνομικές και μεταναστευτικές εφόδους, την αναζήτηση σεξ, τις «προειδοποιήσεις περί πορνείας», τις αστικές εντολές, τι πρέπει να κάνεις αν εσύ ή κάποιο άτομο που γνωρίζεις απειλείται ή έχει δεχθεί επίθεση, την εργασία με άλλες γυναίκες, την κατάσχεση των χρημάτων σου από την αστυνομία, το αν οι πελάτες σου παραβιάζουν το νόμο;

 Αυτό το φυλλάδιο δικαιωμάτων αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι τα άτομα που εργαζόμαστε στο σεξ, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου δουλεύουμε, γνωρίζουμε το νόμο, πώς να προστατευθούμε από τη σύλληψη, πώς να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας εάν έχουμε κατηγορηθεί και πού να λάβουμε βοήθεια. Επίσης, δημοσιοποιώντας πόσο σκληροί και άδικοι είναι οι νόμοι και πώς υπονομεύουν την ασφάλειά μας, ελπίζουμε να ενισχύσουμε την αποποινικοποίηση της πορνείας.

—————————————————————————————

ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΨΑΞΙΜΟ:

Η αστυνομία μπορεί να σου πάρει επιτόπου δακτυλικά αποτυπώματα εάν υποψιάζεται ότι έχεις διαπράξει κάποιο αδίκημα, και να σε ψάξει στο δρόμο εάν υποψιάζεται ότι πιθανόν να διαπράξεις κάποιο αδίκημα ή, για παράδειγμα, εάν μεταφέρεις παράνομα ναρκωτικά.

 Δεν χρειάζεται να δώσεις το όνομά σου και τη διεύθυνσή σου εκτός αν είσαι ύποπτος/η για αντικοινωνική συμπεριφορά, εάν οδηγείς, ή εάν θέλουν να σε παραπέμψουν στο δικαστήριο για κάποιο αδίκημα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε όνομα θέλεις εκτός αν πρόκειται για παράνομο σκοπό. Δεν χρειάζεται να απαντήσεις σε ερωτήσεις της αστυνομίας. Πάρε το όνομα και τον αριθμό των αστυνομικών – θα τα χρειαστείς εάν θέλεις να κάνεις κάποια καταγγελία.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ/LOITERING & SOLICITING:

Πρέπει να σου δοθεί «προειδοποίηση για πορνεία» δύο φορές, σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, προτού κατηγορηθείς για loitering (παρατεταμένη παραμονή σε δημόσιο χώρο) και soliciting (πορνεία). Η «προειδοποίηση για πορνεία» είναι διαφορετική από την προειδοποίηση για έγκλημα. ΜΗΝ δηλώσεις ένοχος/η εάν σε συλλάβουν όταν δεν δουλεύεις.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ:

Εντολές Ποινικής Συμπεριφοράς, Ασφαλιστικά Μέτρα για την «πρόληψη αντικοινωνικής συμπεριφοράς», Εντολές για την προστασία δημόσιου χώρου. . . χρησιμοποιούνται εναντίον των εργαζομένων στο σεξ στο δρόμο προκειμένου να σταματήσουν, υποθετικά, ορισμένες συμπεριφορές ή να απαγορευθεί μια περιοχή σε άτομα. Αποδεικτικά στοιχεία όπου η αστυνομία λέει τι τους είπαν ανώνυμοι άνθρωποι, ή τι άκουσαν, χρησιμοποιούνται συχνά.

 Η παραβίαση ορισμένων από αυτών των εντολών αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείς να πάρεις νομική βοήθεια για να τις αμφισβητήσεις. «Εντολές ενασχόλησης και υποστήριξης» δίνονται αντί για πρόστιμο για loitering και soliciting, αλλά αν τις παραβιάσεις, μπορεί να συλληφθείς, να κρατηθείς για 72 ώρες, να επιστρέψεις στο δικαστήριο και να σου επιβληθεί πρόστιμο.

ΕΝΤΟΛΗ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ:

Αν υπάρχει ειδοποίηση κλεισίματος στο σπίτι / εγκαταστάσεις εργασίας σου, οποιοσδήποτε «ενδιαφέρεται» για τις εγκαταστάσεις μπορεί να αντιταχθεί. Έχεις μόνο 48 ώρες για να το κάνεις αυτό, αλλά μπορείς να πας στο δικαστήριο και να ζητήσεις αναβολή καθώς προετοιμάζεις την υπόθεσή σου. Γυναίκες έχουν κερδίσει αμφισβητώντας τα αποδεικτικά στοιχεία της αστυνομίας. Οι εντολές διαρκούν τρεις μήνες.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΟΥ ΑΝΟΧΗΣ:

Αν δουλεύεις με κάποιο άλλο άτομο σε ένα διαμέρισμα, μπορεί να κατηγορηθείς ότι διαχειρίζεσαι οίκο ανοχής, ακόμα κι αν δεν είσαι εκεί την ίδια στιγμή. Η αστυνομία πρέπει να αποδείξει ότι περισσότερα από ένα άτομα παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες για χρήματα. Δεν χρειάζεται να αφήσεις την αστυνομία να μπει χωρίς ένταλμα. Οι «επισκέψεις πρόνοιας» χρησιμοποιούνται συχνά για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων εναντίον σου. Πάρε τα ονόματα και τους αριθμούς των αστυνομικών.

 Το πρόγραμμα εργασίας, ο κατάλογος σεξουαλικών υπηρεσιών, το όνομά σου στους λογαριασμούς, μηνύματα, όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σε ενοχοποιήσουν. Ορισμένες γυναίκες δεν βρέθηκαν ένοχες επειδή έδειξαν ότι το διαμέρισμα λειτουργούσε με συλλογικό τρόπο για ασφάλεια. Ένας ιδιοκτήτης μπορεί να δώσει εγκαταστάσεις σε ένα άτομο που εργάζεται στο σεξ αλλά όχι αν γνωρίζει ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως οίκος ανοχής. Δεν μπορείς να υπενοικιάσεις το διαμέρισμά σου σε κάποιο άτομο που εμπλέκεται σε «πορνεία κατ’ εξακολούθηση».

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΝΕΙΑΣ:

Αυτή η κατηγορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον των γυναικών που δουλεύουν μαζί. Η ενοικίαση χώρων, η οργάνωση ενός προγράμματος εργασίας, η πρόσληψη και η απόλυση (ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένας εξαναγκασμός) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία για να σε ενοχοποιήσουν.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ:

Μέτρα ασφάλειας όπως το να δουλεύεις με άλλα άτομα και να αποφεύγεις τις απομονωμένες περιοχές, έχουν μεγαλύτερο ρίσκο για σύλληψη. Ωστόσο είναι απαραίτητα για την ασφάλειά μας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΒΙΑ:

Πολλά άτομα που δουλεύουν στο σεξ δεν καταγγέλλουν βιασμούς ή άλλες μορφές βίας επειδή φοβούνται πως θα συλληφθούν τα ίδια. Μπορούμε να σε βοηθήσουμε να παλέψεις για την ασφάλεια που δικαιούσαι. Με την κολεκτίβα Women Against Rape, βοηθήσαμε δύο εργάτριες στο σεξ να πάνε στην Εισαγγελία έναν κατά συρροή βιαστή – κερδίσαμε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 χρόνων.

TRAFFICKING:

Οι περισσότεροι θεωρούν πως trafficking είναι το να φέρεις στη χώρα ένα άτομο με τη βία και να το εξαναγκάσεις να δουλεύει. Στην πραγματικότητα, οποιοσδήποτε βοηθήσει ένα άτομο που εργάζεται στο σεξ να έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να ταξιδέψει μέσα σε αυτό, ειδικά αν είναι μετανάστης/τρια, μπορεί να κατηγορηθεί για trafficking. Άτομα που εργάζονται στο σεξ έχουν βοηθήσει θύματα trafficking να αποδράσουν αλλά οι νόμοι το κάνουν δύσκολο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

Η επίμονη επικοινωνία με κάποιο άτομο σε σημείο να νιώθει φοβισμένο ή ότι παρενοχλείται, είναι αδίκημα. Για να γίνει πιο εύκολα καταδίκη, καλό είναι να κρατάς φωτογραφικό και γραπτό ιστορικό όλων των επικοινωνιών.

STRIPPING:

Δεν είναι παράνομο να είσαι stripper, ωστόσο η αλλαγή που έγινε το 2010 στους νόμους για χορήγηση αδειών, έχει αυξήσει την παρακολούθηση και τον έλεγχο από τη διοίκηση.         

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ:

Η διαφήμιση υπηρεσιών για σεξ είναι παράνομη. Κάποια άτομα που εργάζονται στο σεξ διαφημίζονται ως «συνοδοί», μασέζ, κ.α. Είναι παράνομο να αφήνεις κάρτες σε τηλεφωνικούς θαλάμους.  

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ:

Τα δικαστήρια έχουν την δύναμη να παγώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να κατασχέσουν τα περιουσιακά σου στοιχεία (σπίτι, αυτοκίνητο) εάν κρίνουν ότι εμπλέκεσαι σε εγκληματική δραστηριότητα. Αυτό συνήθως γίνεται μόνο αφού καταδικαστείς για κάποιο αδίκημα – ένας καλός λόγος να πολεμήσεις για την υπόθεση.

ΠΕΛΑΤΕΣ:

Η αναζήτηση για σεξ στο δρόμο (kerb-crawling) είναι παράνομη. Είναι παράνομο να «πληρώνεις για σεξ με πόρνη που υπόκειται σε βία και εξαναγκασμό». Οι άνδρες μπορούν να καταδικαστούν ακόμη και αν δεν γνώριζαν ότι το άτομο εξαναγκαζόταν.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ:

Ποτέ μην δηλώσεις ένοχος/η για κάτι που δεν έχεις κάνει. Αξίζει να πολεμήσεις για την υπόθεσή σου ώστε να μην υπάρξει καταδίκη. Μπορείς να ζητήσεις να αφαιρεθούν από το αρχείο σου οι κατηγορίες για loitering και soliciting, ώστε να μην είναι ορατές όταν κάνεις αίτηση για άλλες δουλειές.

ΕΓΓΥΗΣΗ:

Εάν είσαι υπό κράτηση, μπορείς να υποβάλεις αίτηση για εγγύηση. Εάν έχεις κατηγορηθεί, μπορεί να «απελευθερωθείς υπό έρευνα» χωρίς όρους.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ:

Αν σου έχει επιβληθεί πρόστιμο, έχεις το δικαίωμα να το πληρώσεις σε δόσεις, ανάλογα με τα έσοδα και τα έξοδά σου. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με την πληρωμή, μπορείς να ζητήσεις από το δικαστήριο να επανεξετάσει ή ακόμη και να ζητήσει την απαλοιφή των προστίμων. Εάν είσαι υπό κράτηση για πάνω από 24 ώρες, μπορείς να ζητήσεις να θεωρηθεί ότι το πρόστιμο πληρώθηκε.

ΦΟΡΟΙ:

Η πληρωμή των φόρων δεν σε προφυλάσσει από τη δίωξη. Ο φοροεισπράκτορας μπορεί να σου πάρει τα χρήματα κι ας λέει ότι η δουλειά σου είναι παράνομη.   

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ & ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ:

Κάποιοι αστυνομικοί κάνουν κατάχρηση της εξουσίας που τους έχει δοθεί και ζητάνε τσάμπα σεξ, κλέβουν τα χρήματά σου ή είναι βίαιοι. Μην το ανεχτείς. Επικοινώνησε μαζί μας. Πρέπει να μπει ένα τέλος στους διεφθαρμένους αστυνομικούς.

ΤΑΞΙΔΙΑ:

Σε κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να σου αρνηθούν την είσοδο εάν υποπτευθούν ότι εργάζεσαι στο σεξ. Μην τους διευκολύνεις κουβαλώντας προφυλακτικά, ρούχα της δουλειάς, τηλέφωνο της δουλειάς, κλπ.

—————————————————————————————

Οι πληροφορίες σε αυτό το φυλλάδιο δικαιωμάτων ισχύουν για  άτομα όλων των φύλων που εργάζονται στο σεξ. Εάν είσαι trans, η αστυνομία και οι άλλοι φορείς εξουσίας θα πρέπει να αναγνωρίσουν το φύλο σου, ανεξάρτητα από το τι υπάρχει στα έγγραφα σου. Δεν έχουν το δικαίωμα να ρωτήσουν αν έχεις Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου.

 Κάτω από κάθε ενότητα υπάρχουν πολλά που πρέπει να ειπωθούν, οπότε παρακαλούμε να έρθεις σε επαφή για περισσότερες πληροφορίες, καθώς επίσης αν θέλεις βοήθεια για την καταπολέμηση οποιασδήποτε αδικίας.

 Επισκέψου τον ιστότοπό μας για να βρεις αυτόν τον οδηγό σε άλλες γλώσσες, καθώς και το φυλλάδιο «Μάθε τα δικαιώματά σου σε περίπτωση απέλασης»: prostitutescollective.net

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η κολεκτίβα ECP είναι ένα δίκτυο εργαζομένων στο σεξ, κυρίως γυναικών, που δουλεύουν τόσο στους δρόμους όσο και στο σπίτι κάνοντας εκστρατεία για την αποποινικοποίηση και την ασφάλεια. Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει η αντιμετώπισή μας σαν εγκληματίες. Βοηθήσαμε άτομα που εργάζονται στο σεξ να νικήσουν τις κατηγορίες για πορνεία, και την διατήρηση και τον έλεγχο οίκου ανοχής – οι τελευταίες είναι οι δύο συχνότερες κατηγορίες που χρησιμοποιούνται εναντίον των γυναικών που εργάζονται μαζί για ασφάλεια. Οι περισσότερες εργάτριες στο σεξ είναι μητέρες που κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Κάνουμε εκστρατεία ενάντια στις περικοπές λιτότητας, για στέγαση και άλλους πόρους επιβίωσης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αφήσουμε την πορνεία εάν και όταν το θελήσουμε.  

English Collective of Prostitutes

Crossroads Women’s Centre, 25 Wolsey Mews, Kentish Town, Λονδίνο NW5 2DX

Τηλ: 020 7482 2496

Email: ecp@prostitutescollective.net