Skip to content

DREPTURILE LUCRĂRILOR SEXUALI ÎMPOTRIVA DEPORTĂRII

*This translations was kindly done by professionals and hasn’t been checked by sex workers yet. Watch this space!

Lucrătorii sexuali migranți sunt vizați de către poliție pentru arestare și deportare. Informațiile de aici se bazează pe experiența femeilor din rețeaua ECP – atât ceea ce au suferit femeile, cât și modalitățile pe care le-am găsit pentru a ne apăra.

Este vorba în primul rând de migranți UE sau alți migranți cu statut de imigrare în Regatul Unit. Dacă nu ai statut, ai dreptul să soliciți șederea în Regatul Unit în temeiul Convenției privind refugiații sau din motive legate de drepturile omului. Pentru ajutor, consultă ghidul pentru autoajutorare al grupului Legal Action for Women: legalactionforwomen.net.

Aceste informații vin în completarea broșurii noastre CUNOAȘTE-ȚI DREPTURILE (disponibilă pe prostitutescollective.net), care conține informații despre drepturile lucrătorilor sexuali împotriva opririi și percheziției, raidurilor, arestărilor, acuzațiilor de ademenire și menținere a caselor de toleranță, a „avertismentelor pentru prostituate”, hotărârilor civile, confiscării banilor de către poliție, precum și despre dreptul la ajutor în caz de amenințare sau atac.

OPRIRE ȘI INTEROGARE DE CĂTRE OFIȚERII DE IMIGRARE: 

Ai dreptul să nu răspunzi la întrebări din partea reprezentanților autorităților pentru imigrare și să nu le arăți actul de identitate dacă te opresc pe stradă sau dacă vin la locul tău de muncă. Poți pleca/merge mai departe. Ai dreptul să le ceri să îți arate actul de identitate și să îți explice de ce te opresc. Aceștia nu au dreptul să te oprească exclusiv pe baza aspectului tău.

RAIDURI:

Legile cu privire la combaterea traficului de persoane și a sclaviei moderne sunt utilizate pentru a justifica raidurile la sediul lucrătorilor sexuali, în special acolo unde lucrează femei migrante. Nu lăsa poliția să intre fără mandat. (Poliția nu are nevoie de mandat dacă aude strigăte de ajutor sau urmărește pe cineva; dar dacă nu are mandat, cere să știi de ce au intrat). Urmărește-i în timpul percheziției; nu le permite să îți facă fotografii sau să te filmeze – verifică dacă au o cameră corporală. Insistă să primești o chitanță pentru tot ce iau, inclusiv bani, deoarece numerarul și alte obiecte pot dispărea în timpul raidurilor. Ai dreptul să îi înregistrezi sau să îi filmezi. Dar poliția poate să îți ia telefonul, așadar, dacă este posibil, trimite fotografiile/filmarea către un prieten și notează informațiile esențiale și numele și numărul tuturor ofițerilor. Nu semna nimic din ceea ce nu înțelegi.

ARESTARE:

Ai dreptul la un avocat și poți cere să i se spună cuiva unde te afli. Nu trebuie să spui nimic, mai ales dacă nu înțelegi care sunt acuzațiile.

HĂRȚUIRE DIN PARTEA POLIȚIEI:

Poliția oprește femei pe străzi, le ia pașaportul sau actul de identitate și refuză să le înapoieze dacă femeile nu prezintă un bilet de întoarcere către țara lor de origine. Ai dreptul de a refuza să le predai aceste documente. Unii ofițeri de poliție acționează ilegal sau fac abuz de puterile lor, de exemplu, solicitând sex gratuit, furând bani sau prin acte de rasism și/sau violență. Nu trebuie să accepți astfel de lucruri și te putem ajuta să te opui.

AVIZE DE EXPULZARE (DEPORTARE):

Se știe că ofițerii de poliție sau de imigrare spun că prostituția nu este o „ocupație legală” și că nu ai dreptul să fii aici. Dar poți contesta acest lucru cu precedente juridice pe care le-am găsit, care spun că lucrătorii sexuali care lucrează pe cont propriu sunt „lucrători independenți”; că prostituția (care, în sine, nu este ilegală în Regatul Unit) este o „activitate economică” și, prin urmare, lucrătorii sexuali au dreptul să intre și să locuiască în Regatul Unit.

EXCLUDEREA SAU EXPULZAREA FEMEILOR:

Poliția arestează lucrătorii sexuali migranți în mod repetat, etichetându-i ca „infractori recidiviști”, susținând că prezența lor în Regatul Unit „aduce prejudicii interesului general” și folosește acest lucru pentru a-i deporta. De aceea, este deosebit de important să combați fiecare acuzație și să nu vă pledezi vinovat pentru ceva ce nu ai făcut. Dacă ești amenințat(ă) cu expulzarea, ai dreptul să faci apel și poți invoca faptul că nu ești o amenințare pentru „ordinea publică” și că expulzarea ar constitui o încălcare a drepturilor omului, în special a dreptului tău la o viață privată și de familie. Dacă ești expulzat(ă), adică împiedicat(ă) să intri în Regatul Unit, ai totuși dreptul să faci apel, dar trebuie să o faci din țara de origine.

DEPORTARE DUPĂ ÎNCHISOARE:

În cazul în care condamnarea ta s-a soldat cu o pedeapsă cu închisoarea de peste 12 luni, Ministerul de Interne are puteri sporite de a te expulza. Ai dreptul la apel invocând motive legate de drepturile omului, în special dreptul tău la o viață privată și de familie.

SOLICITAREA STATUTULUI DE STABILIT:

Dacă ești cetățean UE sau membru de familie din afara UE al unui cetățean UE, ai dreptul să soliciți înregistrarea în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit. Ai dreptul să soliciți un număr național de asigurare (nr. NI) dacă ești în Regatul Unit și intenționezi să lucrezi, să soliciți un împrumut pentru studenți sau să soliciți beneficii. Dacă ai un nr. NI, acesta te poate proteja împotriva încercărilor de a te deporta. Trebuie să declari condamnările penale (dar nu și infracțiunile, avertismentele sau hotărârile civile șterse) atunci când soliciți nr. NI, iar acestea pot fi folosite pentru a ți se respinge cererea, indiferent de perioada de timp în care ai locuit în Regatul Unit. Acest lucru este valabil mai ales dacă ai fost la închisoare mai mult de 12 luni sau dacă în ultimii trei ani ai primit trei sau mai multe condamnări.

TRAFIC DE PERSOANE/SCLAVIE MODERNĂ:

Majoritatea oamenilor înțeleg prin traficul de persoane aducerea cu forța în țară și obligarea persoanelor să muncească. De fapt, orice persoană care ajută un lucrător sexual să călătorească, care este apoi „exploatat”, poate fi urmărită penal pentru trafic de persoane, întrucât prostituția este tratată diferit față de alte munci – ca fundamental exploatatoare. Lucrătorii sexuali s-au opus acestor acuzații și i-au ajutat pe alții să scape de violență, dar legile îngreunează acest lucru.

———

ECP este o rețea de lucrători sexuali, în principal femei, care lucrează atât pe stradă, cât și în interior. Facem campanie pentru dezincriminare și siguranță și lucrăm cu lucrători sexuali care se apără împotriva acuzațiilor penale. De asemenea, luptăm pentru bani și alte resurse, astfel încât oricare dintre noi să poată părăsi prostituția dacă și atunci când vrem.

ecp@prostitutescollective.net / 020 7482 2496 / Prostitutescollective.net / @ProstitutesColl